Først noen fakta:
På Haydom Lutheran Hospital fødes det hvert år ca 5000 barn. Mange fødsler skjer også hjemme, siden det er lange avstander her og det tar tid å komme seg til sykehuset. Men fødende får gratis transport av ambulanse hvis det er nødvendig, og de betaler heller ikke for sykehusoppholdet, i motsetning til de andre pasientene. Dette for å få ned dødeligheten for både mor (som er på nivå med en norsk fødeavdeling!) og barn (den laveste sør for ekvator) i forbindelse med fødselen.
De gravide kommer til kontroll hver måned når ”outreach”-klinikken kommer til landsbyen deres. Da kommer de også med barna de eventuelt har fra før til kontroll/vaksinering. Årlig foretas det undersøkelser av nærmere 30 000 gravide og over 80 000 barn på uteklinikkene (tall fra årsrapporten 2010). Det gjøres også HIV-testing av alle gravide, og de får nødvendige vitaminer, og vaksineres mot stivkrampe. Det er få HIV-positive i området her, ca 3 % . De som oppdages kommer raskt til behandling, og dette minsker risikoen for at et barn blir smittet av mor under fødselen. HIV-testingen går hånd i hånd med undervisning og bevisstgjøring, så de forholdsvis lave tallene vil jeg tro har en sammenheng med det.
Årsbudsjettet for Haydom Hospital er tilsvarende en dags budsjett ved Sørlandet sykehus, som er et slags vennskapssykehus for Haydom.
Årsbudsjettet for Haydom Hospital er tilsvarende en dags budsjett ved Sørlandet sykehus, som er et slags vennskapssykehus for Haydom.
![]() |
Utsikt fra flyet over Haydom |
Først fløy vi ca 20 min til et område der vi slapp av to medarbeidere til en liten ”klinikk”, så fløy 6 av oss videre i ca 20 min til, til vi kom til Matala, som regnes som er stor ”klinikk”. Det vil da si at det vanligvis kommer ca 400 barn dit, og mange gravide. To av oss seks undersøker gravide, to vaksinerer, en registrerer alle som kommer og skriver opplysninger inn i en bok, mens min oppgave i dag var å veie barna, og ta en sjekk av hvert enkelt barn.
![]() |
Tre blide og stolte gutter |
![]() |
Ung kvinne med typiske klær og smykker fra dette området. Hun bærer barnet sitt på ryggen under det svarte kledet |
Det ble en lang, varm og intens arbeidsdag! Men tro det eller ei, det var en unik opplevelse. Området vi var i er bebodd av mange ulike stammer. Noen av dem er særegne med sine smykker i ørene, rundt halsen, hendene og føttene. Disse smykkene tar de aldri av igjen! Også mange av spedbarna har perlesmykker rundt halsen og magen eller kobbertråder snurret rundt anklene.
Varmen kom overraskende på meg i dag, her i Haydom er det et helt annet klima. Jeg hadde tatt med meg ½ liter vann, omtrent det jeg svettet i løpet av den første timen. Så av valget mellom å kollapse av dehydrering eller heteslag, valgte jeg det siste, og helte i meg mengder med kokende vann vi hadde med på en termos. Mulig ”varmt skal varmt fordrive”, for jeg fikk heller ikke heteslag!

Asta
Hei Asta og Erik.
SvarSlettDet er et utrolig spennende og allsidig liv dere lever nå! Kommer nok aldri til å glemme disse menneskene og opplevelsene. Lykke til videre!!!
Klem mamma